Opis
Krauthaker Graševina svježe je vino, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvjetnim notama, u ustima toplo, fino zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradsku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte. Poslužiti na temperaturi od oko 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, uz hladna i nekomplicirana topla predjela, primjerice uz domaći narezak, tjesteninu s umakom od povrća, rižote s plodovima mora, ribom, teletinom, kuhanu ribu. Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara. Još 65 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima. Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina.