Opis
Feravino Dika Graševina bijelo je i suho vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla iz Vinogorja Feričanci punjeno u boce od 750 mL s navojnim zatvaračem. Grozdovi su izrasli iz tipičnog slavonskog, ilovastog, bogatog i ocjeditog, na različitim dubinama te izrazito mineralnog s prirodno ograničenom plodnošću na koju veliki utjecaj imaju šumoviti predjeli koji okružuju vinograd. Graševinu Miraz krasi zelenkasta boja s dubokom zlatnom nijansom. Lijepe zelenkaste boje sa žućkastim odsjajem i mirisom srednjeg intenziteta koji nudi arome zelene jabuke, vinogradarske breskve i slojevite cvjetne note s dominacijom kamilice. U ustima je toplo, lijepo zaokruženo, skladno s laganom bademastom gorčinom na kraju. Okus je živ, lijepo prožet profinjenom mineralnošću.
Poslužuje se ohlađeno na 10 do 12 °C uz jela od tjestenine, bijelo meso peradi, bijelu ribu te suhomesnate delicije. Vinarija Feravino korijene svoje tradicije pronalazi još u 18. stoljeću. Na području Slavonije vinsku kulturu donijeli su Cisterciti i Templari. 1804. godine gradi se još i danas prisutni podrum te započinje vinogradarska proizvodnja u feričanačkom kraju. Feravino je kontinentalna vinarija koja osobitu ljubav, strast i znanje ulaže u vrhunska crvena vina, a posebnu pažnju posvećuje kraljici svojih vinograda i podruma frankovki, sorti grožđa koja je na pitomim obroncima Krndije pronašla svoj dom. Vinarija posjeduje oko 160 ha vinograda, od toga su jednako zastupljene bijele i crvene sorte. Vodeće sorte su već spomenuta frankovka i graševina, uz koje su zastupljeni i pinot bijeli, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot crni, syrah, merlot i zweigelt. Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 900 tisuća litara.