Opis
Kabola Teran je vrhunsko crno vino koje se proizvodi u vinogradima na momjanskom području u Istri. Idealan položaj okolnih brežuljaka koji su okrenuti prema jugozapadu i suncu, preduvjet je, ali i tajna proizvodnje dobrih vina ovog kraja. U neposrednoj blizini svjetskih poznatih vinskih regija sjedinjuju se crvena i siva zemlja što vinima daje posebno bogatstvo. Tipične sorte čudesnih boja i mirisa su istarska malvazija, muškat, refošk, teran, merlot, cabernet sauvignon. Vina Kabola proizvedena su od odabranih sorti grožđa sjeverozapadnog dijela istarskog poluotoka, gdje lokacija, klima, tlo i tradicija, vinima Kabola daju njihov poseban “terroir”. Proizvodeći vina od 1891. godine, okrenuti budućnosti i poštujući prošlost, treća generacija obitelji Markežić oblikovala je svoj vlastiti i prepoznatljivi stil proizvodnje vina. Marino Markežić, svjestan svih prednosti koje donosi ova zemlja, odlučio je nastaviti tradiciju svojih predaka u proizvodnji vina, ali na suvremen način.
Ovo vino dobiva se od autohtone sorte Teran, a karakterizira ga intenzivna i kompleksna aroma crvenog voća poput šljive i višnje, uz naznake začina i bilja. Okus je bogat, punog tijela s ugodnom kiselinom i mekanim taninima.
Berba se obavlja ručno kako bi se osigurala najbolja kvaliteta grožđa. Nakon berbe, grožđe se fermentira i macerita te potom vino odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama, što omogućuje da voćne arome i karakteristike sorte dođu do punog izražaja. Rubin crvene boje, intenzivne arome, mirisa koji podsjeća na šumsko voće i duhan, suhog trajnog, taničnog okusa.
Kabola Teran savršeno se sljubljuje s jelima poput divljači, crvenog mesa s tartufima i zrelog sira. Osim toga, može se uživati kao aperitiv ili uz lagane zalogaje poput pršuta i sireva. Ovo vino je idealno za sve ljubitelje autentičnih istarskih okusa i vrhunske kvalitete.