U Hrvatskoj – viski star 50 godina!

Koja je cijena uživanja prvoklasnog viskija?

POVIJEST GLENFIDDICH – A

Davne 1886. godine William Grant je krenuo u ostvarivanje svojih snova sa svojih sedam sinova i dvije kćeri. Zajedno su krenuli u izgradnju svoje prve destilerije, kamen po kamen i za nešto više od jedne godine nastala je viski destilerija, koju je William nazvao Glenfiddich, čije ime na Galskom znači “dolina jelena”.

U teškim vremenima tijekom prohibicije 1923. godine, Glenfiddich je bila jedna od šest preostalih Škotskih destilerija koja je uspjela opstati, a sve zbog ustrajnosti Williamovih potomaka, koji su konstanto pratili očevu viziju, a ta vizija je i danas zakon u ovoj poznatoj Škotskoj destileriji.

No, osim što je Glenfiddich poznat kao jedan od najuspješnijih Škotskih viski brendova, oni su poznati  i po vrlo starim serijama viskija, čije cijene idu poprilično visoko, toliko visoko da ti treba pozamašni kreditić da bi ga okusio. No, krenimo redom sa glavnim serijama odležavanja koje su godinama u standardnoj ponudi.

Glenfiddich Single Malt 12 Y.O.Glenfidd 12

Najmlađi single malt iz obitelji Grant, te ujedno i najnagrađivaniji single malt na svijetu. Dozrijevao je 12 godina u najfinijim američkim bourbon bačvama i španjolskim sherry bačvama. Krasi ga prepoznatljiv miris kruške, dok se na okusu osjeća snažan utjecaj američkih bourbon bačava. Ovaj viski je definitivno ponos i dika Grant obitelji. 

Cijena 254,99 kn KUPI ODMAH

Glenfiddich Single Malt 15 Y.O.

Glenfiddich 15Kako kažu u destileriji, Glenfiddich 15 je odraz njihovih inovacija u proizvodnji viskija. Topli i začinjeni okusi su kreirani tehnikom malt mastera Davida Stewarta, te se ista tehnika još uvijek koristi u proizvodnji ovog sjajnog viskija. Ovaj viski je prvi single malt star 15 godina koji se našao u top 10 najprodavanijih viskija na svijetu.

Cijena 319,99 kn KUPI ODMAH

Glenfiddich Single Malt 18 Y.O.Glenfidd 18

Sa tek navršenih 18 godina, ovaj viski je mnogima postao favorit. Dozrijevao je u Španjolskim Oloroso i Američkim hrastovim bačvama kako bi  dosegao nevjerojatnu punoću okusa, koju krasi voćnost i robusnost drveta u kojima je odležao. Svaka bačva je označena brojem i svakoj se pridaje velika pozornost tokom dozrijevanja. U ovoj boci se nalazi cijela obiteljska filozofija o proizvodnji viskija i znanje koje se prenosilo generacijama.

Cijena 549,99 kn KUPI ODMAH

Glenfiddich Single Malt 21 Y.O.Glenfid 21

Sada već prelazimo na doista specijalna izdanja i nečemu što jednostavno dovodi do eksplozije okusa u svijetu viskija. Fenomenalno odrađen i na kraju završen u gran reserva rum bačvama, ovaj viski će  pružiti nešto nevjerojatno vašem nepcu. Intezivni okusi vanilije, karamele i smokve prevladavaju, no ove arome su samo jedan dio u ovom sjajnom viskiju. Iz ne tako daleke 2019. Godine, Glenfiddich 21 je u Škotsku donio dvije zlatne medalje sa prestižnih natjecanja. Definitivno viski koji moraš probati prije nego odlučiš prestati piti alkohol.

Cijena 1699,99kn KUPI ODMAH

Glenfiddich Excelence Single Malt 26 Y.O.Glenfiddic 26

Vrlo rijedak i ne baš lako nabavljiv, Glenfiddich 26 je napravljen u čast obitelji Grant i njihovog poslovanja od davne 1886. godine. Odležan u američkim bourbon bačvama svih 26 godina, ovaj viski pokazao je karakter, kompleksnost i balans koji se rijetko može okusiti. U Glenfiddich destileriji kažu da je ovaj luksuzni single malt odraz njihove ljubavi prema proizvodnji viskija.

Cijena 4399,99kn KUPI ODMAH

 Glenfiddich Single Malt 40 Y.O.Glenfiddic 40

Kada čujete da je neko piće odležalo 40 godina, sigurno Vam na pameti nije nešto uobičajeno i da ga možete kupiti bilo gdje. Ova majstorija zahtjeva nevjerojatnu predanost, te je najsitniji detalj od velike važnosti. Malt master ručno bira najstarije bačve na svijetu kako bi napravio viski bez premca. Svaka boca je pojedinačno numerirana i umotana u ručno šivanu teleću kožu. Uz svaku bocu je priložena knjiga koja vas vodi kroz povijest dugu 40 godina, s certifikatom koji su potpisali majstori sa najdugovječnijim stažom. Nešto manje od 1000 boca se svake godine pusti u prodaju. 

Cijena 35 000 kn KUPI ODMAH

Glenfiddich Single Malt 50 Y.O.Glenfiddich 50

Došli smo do kralja ove priče, viskija kojeg su samo rijetki sretnici probali i uspjeli približiti svoja osjetila nečemu veličanstvenom. Glenfiddich 50 je jedan od najstarijih i najfinijih viskija na svijetu. Godišnje na tržište izađe tek 50 boca ovog tekućeg zlata.

Kulminacija je to više od jednog stoljeća stručnog zanata i tradicije koju prenosi pet generacija. Ovaj viski je Inspiriran prvim bačvama, točnije devet bačvi u čast svakom od devetero djece Williama Granta, koji su pomogli da se Glenfiddich izgradi ručno.

200 000 kn KUPI ODMAH

Ovaj izuzetni viski crpljen je iz dvije izuzetne bačve, obje su odležale 50 godina. Malt master ih je odnjegovao s velikom pažnjom kako bi stvorio savršeno skladnu aromu i okus. Jedina boca ovog viskija u Hrvatskoj je sada dostupna na Tipsy.hr

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top