Koji je najbolji ugljen za roštilj?

Postani grill majstor!

Drago mi je što će mnogi reći kako je tajna savršenog roštilja u kvaliteti mesa ili ribe, ali bili bi samo djelomično u pravu.

Jasno da je poznavati svojeg mesara ili čovjeka u ribarnici danas ne samo pitanje prestiža već opstanka. Skoro kao imati svog liječnika ili mehaničara, svima koji paze čime se hrane presudno je imati “vezu” za pravu namirnicu, jer od “pink slime” smjese iz supermarketa možeš pazariti jedino karcinom probavnih organa.

meso za savršen roštilj

Ipak, presudno za dobar roštilj je sam roštilj 🙂

Jesam otkrio toplu vodu, ali ono što svi podrazumijevaju je obično zanemaren faktor. Ne trebaju svi imati ona keramička jaja koja danas popularno nude u svakom vrtnom centru odavde do Leskovca, niti nedajbože profesionalni roštilj. Ono što svi trebaju imati je dobar ćumur. (https://vukajlija.com/stigao-je-cumur/105250)

Premda osobno na one rosfraj gradele ne bi stavio ni pileći ražnjić, kamoli ozbiljnu ribu ili mesinu, pravi trik je u poznavanju vatre, čitaj – termička obrada. Za termičku obradu u slučaju roštilja, dobar ugljen čini svu razliku.

ugljen za savršen roštilj

Dakle, sastojci dobrog roštilja su mesar/prodavač ribe i teta na pijaci za prateće namirnice i – ćumurdžija. Ja koristim SomMar Adria i ne, nisu me platili za ovo. Ostavio sam svojedobno iskreni komentar na njihovom sajtu i dobio sam vreću ćumura i to je to. 

U biti sam već bio prestao koristiti ugljen pri termičkoj obradi, jer onu lošu prašinu koju prodaju kao ugljen po trgovačkim centrima, nisam podnosio. Zaintrigiran zašto ovaj ugljen toliko košta u odnosu na KPlus ćumur deluxe, dao sam priliku tom čudu. Nakon roštiljanja doslovno sam žaračem razbijao još topao ugljen kako bi uživao u mirisima koji su me asocirali na ljekovito bilje. Možda košta dva, tri puta više, ali drži toplinu pet puta dulje. Komadi su srednje do ozbiljno veliki i nema iritantne prašine.

SomMar Adria

Photo credits: SomMar Adria

Molim sve pacijente koji se žele pohvaliti da koriste samo Binchotan neka se suzdrže svojih snobovskih komentara. Da, to je najbolji i najzdraviji ugljen na svijetu. Meni je Sommar Adria više nego dovoljno dobar. Tko se ne slaže, dobrodošao je na grill obračun 😀

Pa da vidimo čija majka crni ćumur istovaruje.

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top