Jedan od ljepših dočeka proljeća svakako je onaj na tanjuru i u čaši. Kao što se životinje bude iz zimskog sna i odbacuju staru dlaku, tako i ljudi dolaskom sunca i topline odbacuju sarme, krvavice, kuhano vino i božićna piva.
Tržnice su pune svježih zelenih divota pa nema većeg zadovoljstva nego lepršavo proljetno jelo spojiti s bocom isto tako svježeg i hrskavog proljetnog vina. E, ali sad tu dolazimo do kamena spoticanja. Većina mojih vinskolaičkih prijatelja posprdno odmahuje rukom na spomen sparivanja hrane i vina. Kao, to je snobovsko preseravanje. Naravno da ima i toga, i naravno da ne treba uvijek robovati krutim pravilima, ali generalno – neke stvari jednostavno pašu, a neke ne. Pretpostavljam da nitko priseban neće piti traminac s kebabom ili dingač uz kremšnite. No, kad ubodeš kombinaciju koja je pun pogodak, otvaraju se nove čulne dimenzije, odštopavaju se čakre, a hormoni sreće primaju se u kolo. Jednostavno osjetiš kako sve sjeda na svoje mjesto. Pa zašto ne pokušati?
Priroda nam u proljeće šalje nove izdanke, pupoljke, cvjetove i plodove, a vinari svježa mlada bijela vina. Nakon jesensko-zimskog perioda koji su provela u podrumu, vina su spremna da nam uljepšaju sezonu proljeće/ljeto. Police vinoteka pune su novih malvazija, graševina, kraljevina, žlahtina, škrleta, pušipela i ostalih – priđi im, upoznaj ih, šaraj. To su lako dobavljiva i cjenovno prihvatljiva vina, savršena za lagana jela. Meni je, recimo, sauvignon blanc baš to vino koje vrišti proljeće i zrači zelenilo. Ima raznih stilova, od flambojantnih novozelandskih do suzdržanijih francuskih, dok kod nas najbolji primjerci dolaze s Plešivice, iz Zeline, Međimurja, Zagorja, nešto i iz Slavonije. Odvoji jedan dan za guštanje u dobrom društvu, uzmi friške šparoge, napravi fini zeleni rižoto, ubaci i malo kozjeg sira te otvori mladi sauvignon blanc po izboru. Može i mladi grašak umjesto šparoga pa rizi-bizi. Ili pak kombinacija za čilanje na balkonu – slatke domaće jagode i zavodljivi rosé… I gle, festival proljeća na nepcu! Obavezno to slikaj pa stavi na Instagram i vadi mast frendovima kojima se gadi izraz „sljubljivanje“.
Živahna vjeverica zarobljena u tijelu 158,5 cm visoke sredovječne žene. Lovkinja. Bonvivanka. Trkeljalo. Majka. Život piše kvizove.
U novom tekstu saznaj kojih se pravila treba pridržavati kada posjećuješ jedne od najcjenjenijih ustanova u RH…
Craft je duplo skuplji od industrije, ako piješ malo i skupo pivo si pičkica, i industrija ima jako puno love. Naravno da se o ukusima ne raspravlja….
Pozovi prijatelja, zaradi 25kn! >
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.