Proljeće na mom nepcu

Svojevrsna eterično-alkoholna oda proljeću....

Bez obzira na ratove, boleštine, ekonomske krize, HDZ i sve moguće ugroze koje mogu zadesiti ljudski rod, Zemlja nam je svojom vrtnjom neminovno donijela još jedno proljeće. Jer tako to ide. A tko može, proljeću se treba prepustiti. Ima raznih načina kako se to može učiniti, od onih potpuno refleksnih i nesvjesnih, do nekih posebnih, možda sasvim osobnih rituala.

Jedan od ljepših dočeka proljeća svakako je onaj na tanjuru i u čaši. Kao što se životinje bude iz zimskog sna i odbacuju staru dlaku, tako i ljudi dolaskom sunca i topline odbacuju sarme, krvavice, kuhano vino i božićna piva.

Wine CheersTržnice su pune svježih zelenih divota pa nema većeg zadovoljstva nego lepršavo proljetno jelo spojiti s bocom isto tako svježeg i hrskavog proljetnog vina. E, ali sad tu dolazimo do kamena spoticanja. Većina mojih vinskolaičkih prijatelja posprdno odmahuje rukom na spomen sparivanja hrane i vina. Kao, to je snobovsko preseravanje. Naravno da ima i toga, i naravno da ne treba uvijek robovati krutim pravilima, ali generalno – neke stvari jednostavno pašu, a neke ne. Pretpostavljam da nitko priseban neće piti traminac s kebabom ili dingač uz kremšnite. No, kad ubodeš kombinaciju koja je pun pogodak, otvaraju se nove čulne dimenzije, odštopavaju se čakre, a hormoni sreće primaju se u kolo. Jednostavno osjetiš kako sve sjeda na svoje mjesto. Pa zašto ne pokušati?Wine & Food

Priroda nam u proljeće šalje nove izdanke, pupoljke, cvjetove i plodove, a vinari svježa mlada bijela vina. Nakon jesensko-zimskog perioda koji su provela u podrumu, vina su spremna da nam uljepšaju sezonu proljeće/ljeto. Police vinoteka pune su novih malvazija, graševina, kraljevina, žlahtina, škrleta, pušipela i ostalih – priđi im, upoznaj ih, šaraj. To su lako dobavljiva i cjenovno prihvatljiva vina, savršena za lagana jela. Meni je, recimo, sauvignon blanc baš to vino koje vrišti proljeće i zrači zelenilo. Ima raznih stilova, od flambojantnih novozelandskih do suzdržanijih francuskih, dok kod nas najbolji primjerci dolaze s Plešivice, iz Zeline, Međimurja, Zagorja, nešto i iz Slavonije. Odvoji jedan dan za guštanje u dobrom društvu, uzmi friške šparoge, napravi fini zeleni rižoto, ubaci i malo kozjeg sira te otvori mladi sauvignon blanc po izboru. Može i mladi grašak umjesto šparoga pa rizi-bizi. Ili pak kombinacija za čilanje na balkonu – slatke domaće jagode i zavodljivi rosé… I gle, festival proljeća na nepcu! Obavezno to slikaj pa stavi na Instagram i vadi mast frendovima kojima se gadi izraz „sljubljivanje“.

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top