Opis
Grožđe za Dalmatian Dog Pošip dolazi iz vinograda sa središnjeg dijela otoka oko Smokvice koji je ujedno i kolijevka ove sorte. Radi se o starijim vinogradima s tradicionalno najboljim položajima za uzgoj pošipa, koji su smješteni su na nadmorskoj visini od 40 m do 160 m. Tipovi tla su različiti poput crvenice, pjeskovita tla i kamenitih terena. Sve radnje tijekom uzgoja u vinogradu obavljaju se ručno. Termin berbe se utvrđuje stalnim praćenjem stanja grožđa prije same berbe, a ona se obavezno obavlja ručno i selektivno u ranim jutarnjim satima, radi očuvanja svježine i arome u grožđu.
Ručno ubrani grozdovi pošipa dodatno su selekcionirani u podrumu. Grožđe se mulja i macerira nekoliko sati a zatim preša s minimalnim tlakom. Mošt je hlađen i taložen preko noći. Fermentacija se odvija u inox tankovima dva do tri tjedna, sa strogom kontrolom temperature. Po završetku fermentacije slijedi otakanje s grubog taloga i odležavanje na finom talogu dodatna dva mjeseca. Nakon kupažiranja, procesa bistrenja i filtracije vino se buteljira, nakon čega odležava još dva mjeseca u bocama prije plasmana na tržište. Odlično ide uz škampe na žaru i jela s piletinom te na temperaturi od 10 do 12 °C. Opusti se i ti poput dalmatinca uz pokoju čaše ovog vina.