Sedam pravila za uspješan posjet vinariji

Nezaobilazni pravilnik za dobar provod u vinariji...

Jeste li ikad bili na kušanju vina u vinskom podrumu odnosno vinariji? Ne?! U zemlji s tisućljetnom vinarskom tradicijom to je ravno nacionalnoj veleizdaji. Takav propust odmah moramo ispraviti! Bili ste? Bravo! Onda znate da je to najljepši doživljaj za svakog vinofila i da vino nikad ne prija kao kad ga pijete na samom izvoru, u društvu vinara, u prirodnom ambijentu.

Garantiram, ta ista butelja nigdje drugdje neće imati isti okus niti izazvati iste emocije. Uz više od par tisuća komercijalnih vinarija po gotovo svim krajevima naše kifle, osim ono malo gdje žive samo vukovi i medvjedi, putovanja i izlete treba iskoristiti da se spoji ugodno i još ugodnije. Ubacite u svoj itinerar i pokoju vinariju, jer osim hedonističkog, to je i edukativno, pa i domoljubno iskustvo. No prije posjeta valja znati neke stvari pa vam kao stara iskusnjara nudim korisne savjete kako da vinska avantura prođe što uspješnije.

Kako izabrati vinariju?

Raspitajte se malo prije puta što se nudi. U načelu, uvijek je bolje izabrati poznato i ugledno vinsko ime, a ne stati uz prvi kičasti natpis VINO – FREE DEGUSTATION uz cestu, mamac za lakovjerne turiste. Naravno, mogući su i skriveni biseri te ugodna iznenađenja. Recenzije na Googleu i TripAdvisoru također nisu najmjerodavniji putokaz u ovome žanru. Znači, domaća zadaća i pouzdan džoker zovi najbolji su način.

Najavite se

Osim na turistički vrlo razvijenim i frekventnim prostorima (čitaj: većinom Istra), organizirani vinski turizam još je u povojima. Postojanje vinske ceste ne znači nužno da možete samo banuti s ceste kao u dućan. Čast iznimkama koje imaju uredno radno vrijeme i uvjete za primanje spontanih putnika namjernika. Ali hrvatske vinarije većinom su mali obiteljski biznisi i malobrojna ekipa radi sve, tako da su najčešće u vinogradu, podrumu, na terenu, a ne čekaju skrštenih ruku na vratima. Osim što je pristojna, pravovremena najava omogućava vinaru da vas spremno dočeka i osigurava da ne poljubite vrata. Ili upadnete baš kad je autobus tirolskih penzionera na četvrtoj čašici pa je već krenulo lagano jodlanje.

Osobe koje ne piju vino ostavite doma ili u autu

Vodiš li u šoping frendicu koja prezire dućane ili na tekmu frenda koji je zadnji dodir sa sportom imao na tjelesnom? Baš i ne. Nije zabranjeno, ali osoba koja u vinariji ne želi ništa kušati, frkće nosom i traži kavu ili nedajbože kolu kvari atmosferu i remeti ravnotežu u svemiru. No ako želi voziti, kompromis je rješenje kojem treba težiti. Djeca su drugo – ako ih nemate gdje ostaviti, barem ponesite dostatnu zalihu razbibrižnih rekvizita i grickalica.

Wine Cheers

Pijte malo, pijte dobro

Neka posjet vinariji ostane uljuđena i dostojanstvena aktivnost, kako i priliči. Niste na maturalcu. To se s razlogom zove kušanje, a ne oblokavanje. Pijuckajte lagano, ostavite ono što vam se ne sviđa i ne sramite se posegnuti za čudnovatim predmetom zvanim pljuvačnica – za to je stvorena. Bez brige, nećete uvrijediti domaćine ako ne iskapite sve što vam se nudi. Pijte vode između vina, voda je prijatelj. Kušanja u pravilu uključuju i malo kruha i sira ili narezaka da upiju vino i očiste nepce, ali nemojte krenuti na vinski izlet bez dobre podloge u želucu.

Upijajte svim čulima

U vinariju treba ući ne samo otvorenih usta i nepca nego i otvorena uma. Kad ste već došli do čovjeka koji vam podastire svoju priču, svoj životni projekt, posvetite mu pažnju i poštovanje koje zaslužuje. Gledajte, slušajte, njušite, pitajte, komentirajte, interesirajte se. Nemojte samo sjediti kao panj. Ne znate mnogo o proizvodnji vina i ne zanimaju vas previše tehnički detalji, ne znate analizirati vina kao vrhunski sommelier? Nema veze! Pijenje vina nije polaganje doktorata, nego užitak. Bitan je iskren osobni doživljaj. Iskoristite priliku da naučite nešto novo, ili barem pristojno saslušate. I ako vinar zabrazdi u stručne priče, slobodno pitajte da vam pojednostavi i objasni kao idiotu.

Ne budite cicije

U pravilu, organizirano kušanje nešto košta, i to je potpuno opravdano, jer potrošili ste vinaru i vina i vremena. Možda po nekoj liniji i niste platili, nego ste pogošćeni. Nije važno. Isto tako u pravilu, nitko ne očekuje da baš morate kupiti bocu na izlasku niti će vas staviti na crnu listu ako to ne učinite. Ali s druge strane, nećete propasti ako kupite barem jednu bocu, makar i najjeftiniju, kao simboličan znak potpore i zahvalnosti. To je ujedno i dobra investicija jer su cijene vina na pragu gotovo uvijek povoljnije nego u trgovinama.

Winery ImageNađite vozača

Mislim da je ovo razumljivo samo po sebi i ključan je logistički problem svakog vinskoturističkog pothvata. Lako je doći, ali treba i otići, i to prije nego što netko počne frfljati i objašnjavati vinaru kako bi zapravo trebao raditi vino. Dobro isplanirajte tko će biti taj koji će više kušati, a manje piti da biste sigurno stigli natrag, ma gdje to bilo. Većina vinarija nije baš na dometu Ubera. Ako je riječ o izletu za malo veće društvance, razmislite o rentanju kombija s vozačem – cifra na kraju po glavi može biti ne puno više od prosječne gradske noćne vožnje taksijem.

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top