Muškarci su iz loze, žene su iz likera

Birtijaške stereotipizacije žena....

Postoji jedan oblik spolne diskriminacije kojeg se feminističke udruge zasad nisu dotakle, što ne znači da taj problem ne nagriza naše društvo i podmuklo ne perpetuira rodne stereotipe. Dobro, možda nije tako opasan i poguban kao neki drugi oblici diskriminacije, ali autorici ovih redaka jako ide na živce.

Rose

Znate ono kad dođete u restoran pa vam konobar ponudi aperitiv – nešto kratko. Obraća li se ženi, automatski će ponuditi višnjevac, medicu ili u novije vrijeme teranino. Nagovara li na žesticu muškarca, to će obično biti travarica ili šljiva. Jer, ta naša, u prešutni monolit uklesana tradicija, podrazumijeva da žena voli slatkasto i mirisno, a muškarac treba prozirno i jako. Ženske su likerčići, muški su loza. Evo, žensko sam, kromosomi su mi posloženi kako treba i – ne mogu smisliti likerasta pića, a obožavam dobar destilat. Vrhunski destilat poslužen u pravi trenutak usrećuje me kao malo što. Također, imam dosta prijateljica neupitne ženskosti koje isto tako cijene dobru rakiju, a nosom frkću na sirupasta slatkasta pića. Tko bi rekao? I kad konobaru otkrijemo šokantne životne istine, odnosno, kad žene objave da žele nešto prozirno, nešto što žeže, a muškarac kaže da ne bi nešto prejako, radije dobar orahovac, mehanizam cijelog sustava kao da u trenu propada. I onda se sve resetira i društvo se nađe na pola puta, recimo na viljamovki ili bermetu.

Rakija

No, vratimo se na sam početak. Čak i ako te ovaj problem ne dira i ne želiš sudjelovati u alkoholnom #metoo pokretu, treba djelovati. Zašto je uopće greška u koracima ikome nuditi slatkasti liker ili vatrenu rakiju kao aperitiv, bila ta osoba žena, muškarac, binarno biće ili hermafrodit? Zato što se to ne pije na početku obroka i zato što je to loš uvod u bilo kakve daljnje konzumacije. Jer si unaprijed osakatiš nepce i napadneš želudac. Educirani ugostitelj zna da to nije startna pozicija iz koje kreće ugodna gozbica.

Kad te u lokalu idući put zaskoče preporukom da uzmeš fini liker od ruže ili gazdin domaći višnjevac, reci odlučno ne. Time prvenstveno činiš uslugu svome tijelu, a usput si na pravoj strani povijesti u vječnoj borbi protiv birtijaške stereotipizacije žena. Osvježavajući suhi pjenušac ili lagano pivo su puno bolji izbor.

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top