Daleka povijest ovih životnih tekućina uči nas da je sve započeo Masataka Taketsuru. On je svoje znanje stekao u Škotskoj gdje je marljivo učio i stažirao u škotskim destilerijama dok su se drugi opijali u potocima piva. Kad se vratio u Japan tvrtka koja ga je angažirala za proizvodnju whiskyja otkazala mu je suradnju pa se morao okrenuti drugim rješenjima.
Tada je upoznao još jednog pionira Japanskih whiskyja – Shinjiro Toriija. On je osnovao Yamazaki destileriju, najstariju destileriju u Japanu. Danas sve njegove destilerije čine jedinstvenu cjelinu pod nazivom Suntory. Nažalost, suradnja ove dvojice pionira japanske proizvodnje whiskyja završila je nakon 10 godina jer se više nisu slagali u filozofiji proizvodnje te su krenuti svatko svojim putem.
Iako su prekinuli suradnju, Torii je postao vrlo uspješan, a njegovi nasljednici još uvijek proizvode vrhunsku robu.
Taketsuru je osnovao Nikka destileriju i također napravio vrhunski posao koji je danas uspješniji nego li je ikada bio.
Iako je pomalo čudno da Japanci proizvode whisky, u svijetu spirita to ipak nije ništa novo. Pokazali su se kao vrsni majstori te odlično vladaju dijelom alkoholnih pića, baš kao Janica snijegom s dvije skije i jednim štapom.
Već je sada puno vrhunskih proizvođača alkoholnih pića iz Japana, a mi vam donosimo top 7 whiskyja iz Japana koji su stekli globalnu popularnost u „ninja fruit“ stilu.
Ne tako davno „whisky entuzijast“ rodom iz Japana, već spomenuti Masataka Takestsuru, dopremio je whisky u Japan. Nakon što je izučio zanat u Škotskoj, gdje je studirao kemiju te stažirao po škotskim destilerijama, Taketsuru san je poslije dugog traženja napravio svoju prvu destileriju u dolini Yoichi. Smatrao je da je ta destilerija upravo idealna jer je imala sva obilježja škotskih uvjeta proizvodnje.
Nikka from the barrel je najpopularniji Japanski whisky iz zemlje izlazećeg sunca, a njegova je prva boca proizvedena davne 1985. godine. Vrlo složena formula nastala je miješanjem više od 100 serija whiskyja od slada i žitarica. Nakon miješanja dobivena se tekućina pretače u rabljene bačve i ostavlja da „odleži“ nekoliko godina. Stari recept i tradicija su doveli ovaj whisky do savršenstva.
Unatoč postotku alkohola od čak 51,4%, Nikka je balansirano piće, s vrlo raskošnim i punim tijelom baš poput tijela u gejše, a završetak je bogat voćnim aromama koje ovaj whisky čine doista jedinstvenim.
Cijena 349,99 kn KUPI ODMAH
Iz destilerije Chichibu, koja se smjestila u gradu Saitami, dolazi ovaj izniman whisky. Ichiro Akuto san, osnivač Chichibu destilerije, uživa veliko poštovanje u svijetu whiskyja. Njegov predan način rada i odnos prema whiskyju sličan je upornosti Rodneya i Dellboya u pokušajima da zarade lovu: glavna je razlika što je Akuto san u tome doista i uspio. Nakon miješanja raznih sladova, Akuto je odlučio završiti posao u – francuskim hrastovim bačvama u kojima je nekada odnjegovano crno vino i škotski whisky. Rezultat toga je miris džema od šljiva, jagoda i meda, dok okus podsjeća na bobičasto voće, čokoladu i šljivu.
Zvijezda whiskyja na globalnom tržištu je definitivno Hibiki Harmony whisky iz tvrtke Suntory koja je ujedno i vlasnik najstarije whisky destilerije u Japanu – Yamazaki. Kako bi rekao uvijek malo tužni i izgubljeni Bill Murray “For relaxing times, make it Suntory time”.
Hibiki Harmony donosi kompleksnost i harmoniju koja će oduševiti svakog whisky entuzijasta, ali i onoga koji nije baš na ti s whiskyjem. Hibiki je napravljen miješanjem whiskyja iz destilerija Yamazaki i Hakushu, te je na kraju dodana mješavina iz destilerije Chita. Vrlo je zanimljivo da su svi whiskyji koji se nalaze u Hibikiju odležali u čak pet različitih bačava. Na kraju cijelog procesa, Hibiki je odobren od strane master blednera Shingo Toriia. Još treba samo reći da Hibiki ima više nagrada nego Messi zlatnih lopti, pa ti vidi.
Cijena 1248,99 kn KUPI ODMAH
Ova lista ne bi bila potpuna kada na njoj ne bi bilo remek djelo iz destilerije Nikka. Taketsuru san je više puta spomenut u tekstovima i jasno je da to nije bez razloga – kao da pišeš tekst o glazbi i ne spomeneš Mozarta, jednog od najutjecajnih glazbenika u povijesti.
Pure malt je mješavina whiskyja koji dolaze iz različitih destilerija te su svi na kraju završili u Taketsuru pure malt boci. Ovaj whisky je svjetlo dana ugledao nedavne 2020. godine u čast Masataka Taketsuri. Kompleksnost, punoća okusa i sjajna ravnoteža sastojaka glavne su odlike ovog samuraja.
Cijena 584,99 kn KUPI ODMAH
Yamazaki dolazi iz već spomenute Suntory obitelji. Uvijek na dobrom glasu, Yamazaki je oduševljavao znalce whiskyja kao i članove raznih nagradnih odbora. Brojem nagrada potukao je utjecajne destilerije iz Škotske, Irske i mnogih drugih zemalja. Take that pijani golferi u kiltovima.
Ovaj japanski as prvi je puta pušten u prodaju. 2014. godine. Odlikuje ga punoća okusa i kompleksnost, te miris sušenog crvenog voća koji osvaja. Yamazaki je svoje godine odležao u francuskim vinskim bačvama, potom koju i u bačvama od drva trešnje, baš poput japanskih trešanja u – hentaiju, ovaj… dokumentarcu o Japanu dok si bio mlađi.
Cijena 1311,99 kn KUPI ODMAH
Toguchi je jedan od onih japanskih whiskyja koji spada u kategoriju best buy s obzirom na odnos cijene i kvalitete. Iako je miješan u Japanu, slad dolazi iz Škotske, a žitarice iz Kanade. Zanimljiva je činjenica da je Toguchi odležao svoje u gradu Toguchi u tunelu koji je izvorno trebao služiti za prolazak vlakova, no na kraju nikada nije bio korišten.
Odležavanje i njegovanje whiskyja u tunelu vrlo je važno za destileriju jer je temperatura stalno optimalna i zapravo idealna, bez obzira na godišnje doba. Samim time whisky polako dozrijeva, a na kraju je rezultat odličan whisky vrijedan svakog novčića.
Cijena 1064,99 kn KUPI ODMAH
Hakushu single malt je whisky kojeg nazivaju lijepim i prpošnim , a kažu da se njegovim odabirom jednostavno ne može pogriješiti. Hakushu destilerija je dio Suntory obitelji, a zanimljiva je činjenica da je upravo Hakushu jedna jedina destilerija koja se nalazi u planinama okruženima šumom, i to na 700 metara nadmorske visine. No, destilerija nije izgrađena tamo jer je to nekome bilo cool, već zato što mogu koristiti mekanu planinsku vodu, a hladna klima je idealna za njihov proizvod te sve ide prirodnim putem. Svaka kapljica dozrijeva sporim tempom, bez ikakvog požurivanja, zbog čega se Hakushu svrstava u sam vrh japanskih whiskyja.
Ovaj whiskey je gotovo nemoguće pronaći na policama bilo kojeg dućana, tako da ćete se morati malo više potruditi da bi probali ovaj jedinstveni proizvod.
Nije teško zaključiti da su japanska žestoka pića doista posebna, no što im daje tu osobitost? Poznata je činjenica da su Japanci kao nacija vrlo precizan i pedantan narod. Upravo takvi su i njihovi eksperti koji tako strastveno proizvode svoje whiskyje. Jednostavno pokazuju svijetu da je njihov talent unikatan čak i na područjima na kojima se smatra da „nisu na domaćem terenu“.
U sljedećih pet do deset godina ovi će proizvodi postajati još bolji i popularniji, a njihovo potpuno širenje će se dogoditi baš u tom razdoblju, smatraju eksperti koji se desetljećima bave isključivo whiskyjima iz Japana.
Dakle, ako ste dosada mislili da iz Japana dolaze samo nindže i gejše (u cvjetno – baršunastom kimonu), probajte u tu kategoriju dodati još i whisky – po tome će sasvim sigurno uskoro postati jako poznati. Kanpai, kanpai!
Preko 7 godina rada u distribuciji alkoholnih pića od Danijela je napravilo velikog ljubitelja dobrog viskija. Svojim pisanjem pokušava svojoj publici otvoriti prozor u taj čaroban svijet jednog od daleko najprestižnijih alkoholnih pića.
Pozovi prijatelja, zaradi 25kn! >
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.