Reci mi što piješ – Reći ću ti tko si!

Opake stereotipizacije hmeljne prirode...

Kako prepoznati snoba po onome što pije – 1. Pivo

„Nekada si trebao upoznati čovjeka da shvatiš da je snob, a danas je dovoljno vidjeti ga da vozi električni romobil,“ samo je još jedna od floskula ljubomornih i zavidnih ljudi, u kojoj, složit ćete se, ima i zrnce istine. Isto je tako i s frajerima koji se prave važni znanjem o cugi. Nekad si kraj roštilja pio bijelo vino iz kanistra, mrzli radajner iz potoka, kao i pive kojima je voda odnijela etiketu pa ti je bilo svejedno, a danas ekipa brije na previše centeniela, prekratku maceraciju ili uvoznu borovicu…

Svejedno koliko to ima veze s ičim, poput duljine paprike na kvalitetu ajvara, neki ljudi s puno znanja i gajbi/kartona u nogama mogu svako druženje unaprijediti, ali bogami ima i onih pilava koji ti toliko upropaste veselje nakon što nakon sto radnih godina, korona i ratova konačno opet pijuckaš, da se svakako trebamo osvrnuti na njih.

Pivo

Najkonzumiraniji napitak čovječanstva nakon čaja početkom desetih godina ovog stoljeća u Hrvatskoj je doživio craft revoluciju. Klasične žuje, panove i karlovce te delance u plastičnim dvolitrenkama hrabro su napale drugačije, kvalitetnije i ukusnije pivice čije si stvaratelje mogao taknuti rukom. Pivo je konačno imalo okus, baš kao i kad su volimljutlije stvorili ljutinu s okusom paprike, ali ostala su tri problema: craft je duplo skuplji od industrije, ako piješ malo i skupo pivo si pičkica, i industrija ima jako puno love. Naravno da se o ukusima ne raspravlja i da svatko ima pravo uživati u onome što voli i što ga veseli, ali onda bismo imali tekst oko kog se nitko ne kolje niti osjeća prozvan.

I tako smo dobili sljedeće:

Plastičar

 

Gajbaš

Beer DrinkingPolutan

 

Crafter

  1. Pivar – onaj koji je prvo u podrumu i ženi iza leđa kuhao kućno pivo u puničinom vajnglu za veš i onda na užas okolice dao otkaz i počeo variti naveliko. Iako su se u početku kleli da će raditi samo bačve, neće slijediti svakakve trendove niti ikada raditi lager, suočili su se s kapitalizmom i sad se grčevito bore za život, otplaćuju kredite, ali barem stalno piju dobro pivo. I za to im se treba diviti.
  2. Znalac – ne želi kuhati pivo jer je to komplicirano, ali je najpametniji na svijetu pri ocjenjivanju i ako ti imaš drugačije mišljenje onda si glup. Kod nas je užasno teško biti objektivan znalac jer ima toliko stilova da brate ne možeš sve voljeti istim žarom, pa na sceni ima dosta posvađanih veličina. U svakom slučaju, treba cijeniti količinu popijenih vrsta i na taj način stečeno znanje, ali bilo bi bolje kad bi više ljudi pilo više crafta
  3. Simpatizer – on voli craft jer mu je ukusan, zna neke osnove, ali ne ide u detalje kod četrnaestog hmelja koji je na obalu Amerike u tank pod prknom donio suri orao u naletu zdesna dok je puhao sjeverac iz Wisconsina, nego jebeno uživa u svojoj cugi.

Craft BeermakersTrendlija

 

Veseljak

 

Bezalkoholni pivaš

Ostale Tipsy Priče

Scroll To Top